-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Olej z Ostropestu 250ml Sosta
Olej, tłoczony na zimno z całych nasion certyfikowanego ostropestu plamistego, niefiltrowany i nieoczyszczony, posiada słomkową barwą, delikatny zapach i orzechowo-maślany. Tak poprowadzony proces produkcji gwarantuje zachowanie pełni wartości odżywczych. Zamknięty w ciemnej butelce, która chroni zawartość.
- nierafinowany
- tłoczony na zimno
- nieoczyszczony
- niefiltrowany
- smak delikatny orzechowo-maślany
- źródło antyutleniaczy
- źródło flawonolignianów -sylimaryny
- pomaga uzupełnić zapotrzebowanie na NNKT Omega-3 i Omega-6
- produkt wpisano na światową listę suplementów diety, a jego podstawowym przeznaczeniem jest uzupełnianie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
Co zawiera olej z ostropestu?
- Witaminy E, K, C,
- Fitosterole,
- Minerały,
- Tłuszcze wielonienasycone,
- Garbniki,
- Białka, cukry.
Dla zdrowia
Unikalne właściwości ostropestu wynikają z wysokiej zawartości sylimaryny, która działa regenerująco na komórki wątroby. Szczególnie polecany w czasie rekonwalescencji po uszkodzeniach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi takimi jak: długotrwałe kuracje antybiotykowe, nadużywanie alkoholu, chemioterapia, zatrucia grzybami.
- działa przeciwzapalnie,
- jest silnym przeciwutleniaczem,
- działanie zbawiennie w przypadku krwawień,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wpływając na lepsze trawienie.
Zastosowanie w kuchni
Potrawom nadaje przyjemnego smaku i aromatu. Podaje się go na zimno. Olej z ostropestu doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek, past, sosów, dressingów.
Ciekawą propozycją jest muesli bądź owsianka z dodatkiem oleju z ostropestu.
Nie wolno go gotować, ani smażyć na nim potraw. Jeśli chcemy olejem wzbogacić potrawy ciepłe, robimy to po zakończeniu obróbki cieplnej, bezpośrednio przed spożyciem.
Zastosowanie w kosmetyce
Jego skład hamuje oznaki starzenia się skóry. Zawiera witaminę E oraz dużą ilość kwasów nienasyconych. Skutecznie rozjaśnia, wygładza oraz regeneruje skórę.
Informacja żywieniowa
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Sposób użycia
Olej najlepiej spożywać profilaktycznie. Dwie łyżeczki dziennie są optymalną porcją, której nie powinno się przekraczać.
Olej można spożywać zarówno rano, jak i wieczorem. Zaleca się stosowanie go na trzydzieści minut przed posiłkiem. Można dodawać go również do samych potraw.
Ostrzeżenie
Olej z ostropestu jest wskazany do suplementacji zarówno dla osób starszych, jak i dorosłych. Nie jest wskazany u kobiet w ciąży oraz dzieci poniżej 12 roku życia. Nie zaleca się stosowania przez osoby uczulone na którykolwiek ze składników produktu.
Jak większość olejów roślinnych, tak również olej z ostropestu dyni zimnotłoczony warto przechowywać z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych, w ciemnych, szklanych butelkach.
Świeże, zimnotłoczone oleje wymagają specjalnego traktowania. Wysyłamy je w bezpiecznych, styropianowych opakowaniach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i chronią przed słońcem
Sposób przechowywania: najlepiej przechowywać w lodówce
Producent: SOSTA sp. z o.o., ul. Bończyka 18/2 47-400 Racibórz, biuro@sosta.pl
Kraj pochodzenia: Polska