-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Ocet Jabłkowy BIO 6% Sosta 500 ml
Ekologiczny ocet jabłkowy Sosta to produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową ekologicznych jabłek.
- To produkt surowy, niefiltrowany, niepasteryzowany, wolny od konserwantów i sztucznych dodatków.
Mętny wygląd, jasna barwa i charakterystyczny dla tego rodzaju octu zapach oznacza, że obecne są białka, enzymy i przyjazne bakterie.
Dla zdrowia
Ocet jabłkowy to źródło cennych dla Twojego organizmu witamin i składników mineralnych.
Zawiera witaminy A,C,E jak również z grupy B, kwasy octowe, aminokwasy, pektyny, polifenole, sód, potas, wapń, magnez, żelazo czy fosfor. Ocet jabłkowy bio niepasteryzowany to naturalny probiotyk. Znajduje zastosowanie w walce z infekcjami bakteryjnymi
Ocet Jabłkowy BIO korzystnie wpływa na:
- wzmocnienie organizmu i odporności,
- obniżenie cholesterolu i poziomu glukozy we krwi,
- pobudzenie trawienia,
Zastosowanie w kuchni
Ocet jabłkowy BIO 6% Sosta można zarówno pić, jak również dodawać do wielu potraw. Pamiętać należy jednak, aby nie spożywać go prosto z butelki – ocet jabłkowy bio posiada kwaśny odczyn, który może działać podrażniająco na przełyk oraz żołądek. Najlepiej więc ocet jabłkowy niefiltrowany rozcieńczyć z letnią wodą i pić przed posiłkiem.
Oprócz tego ocet jabłkowy bio doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw – dressingów, sałatek, przetworów czy też koktajli.
Ocet jabłkowy niefiltrowany polecany jest w wielu różnych dietach – zmniejsza on poczucie głodu i dobrze wpływa na metabolizm.
Zastosowanie w kosmetyce
Ocet jabłkowy BIO 6% Sosta stosowany jest do pielęgnacji włosów, w walce z trądzikiem czy też przebarwieniami, jak również w formie toniku czy kremu przeciwzmarszczkowego.
Informacja żywieniowa
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 96 kJ/22 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 1 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Sposób użycia
Na szklankę wody dodaj 1-2 łyżki octu i dokładnie wymieszaj. Przed użyciem wstrząsnąć
Występujący osad tworzą naturalne składniki jabłek ekologicznych.
Ostrzeżenie
Nie zaleca się stosowania przez osoby uczulone na którykolwiek ze składników produktu.
Przeciwwskazaniem do picia octu jabłkowego są choroby wrzodowe, problemy żołądkowe oraz zalecenia lekarskie zakazujące stosowania produktów spożywczych kwaśnych. Po ocet jabłkowy nie powinny również sięgać kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące regularnie leki, cierpiące na różnego rodzaju schorzenia przewlekłe.
Sposób przechowywania: przechowywać w zacienionym miejscu.
Producent: SOSTA sp. z o.o., ul. Bończyka 18/2 47-400 Racibórz, biuro@sosta.pl
Kraj pochodzenia: Polska